Friesch Dagblad: Gjalt en Jacqueline Mulder uit Lippenhuizen hebben primeur in Nederland

Meer comfort voor koeien in een boogstal

Lippenhuizen - Voor Gjalt en Jacqueline Mulder was de keuze voor een boogstal eigenlijk heel simpel, maar toch zijn ze de eersten in Nederland. ,,Als ondernemer moet je altijd net even wat slimmer wezen." Door Erik Betten.

Het is hectisch op het erf van Mulder als ik er woensdagochtend aankom. Een graafmachine rijdt om de oude ligboxenstal heen, bouwlieden zijn aan het werk met een betonnen rand en op het land achter de boerderij is het kuilen begonnen. Met de bouw van de nieuwe stal is er deze weken eigenlijk geen moment rust. Toch is er even tijd om aan de keukentafel te praten over de uitbreiding, want Gjalt Mulder vertelt graag over de boogstal. ,,In Canada en de Verenigde Staten heb je duizenden van dit soort stallen. En het concept van de FleXhal wordt in Nederland ook al wel toegepast, alleen nog niet op stallen. De dichtstbijzijnde boogstal staat nu nog in Duitsland, op zeshonderd kilometer afstand.'' Mulder laat het materiaal zien dat over de boogconstructie van thermisch verzinkte buis wordt gespannen. ,,Geweven polyethyleen. Ontzettend sterk en het kan dertig jaar mee." De buitenkant is donkergroen, de binnenkant wit. Dat heeft alles met licht en warmte te maken. ,,De buitenlaag is UV-werend en infrarood-reflecterend. Dat betekent dat het in de zomer binnen zeven graden koeler blijft dan buiten. Dure ventilatoren hoef ik dus niet aan te schaffen. Het koecomfort wordt met de extra ruimte die ik krijg ook een stuk groter." De witte binnenkant helpt bij de verlichting. Met maar vier led-lampen die vanaf goothoogte omhoog schijnen, wordt de hele stal verlicht. ,,Dat kan door de boogvorm. Anders zou het licht niet op die efficiënte manier weerkaatst kunnen worden."

Snel en goedkoop
Mulder somt nog meer voordelen op. ,,Het is een heel lichte constructie. Het dak zelf weegt 700 kilo, de buizenconstructie nog geen 25 ton. Bovendien kan het over bestaande bouw heen gezet worden." Op het erf van Mulder betekent dit dat de afgelopen weken de aanleg van de boogstal is voorbereid rondom de ligboxenstal uit de jaren zeventig. ,,Die was aan vervanging toe. We gaan na Pinksteren het dak en de muren verwijderen, maar wat er verder in staat, blijft." Mulder heeft gebruik gemaakt van de lage kosten van de FleXhal door er meteen tien meter breedte bij te pakken. ,,Dat kostte bijna niets extra. Het blijft voorlopig ook zand, maar als we er straks iets willen, kunnen we zo aan de slag." Op 7 juni komt er dan een ploeg om de nieuwe stal op te bouwen. ,,In twee weken tijd." De hectiek duurt dus nog een kleine maand. ,,Het is nu wel even heel druk, maar ik ben sowieso niet iemand om alleen maar op te staan, op de koeien te passen en weer te gaan slapen. Er moet wel wat gebeuren." Dat de Mulders nu dit innovatieve bouwproject aangegaan zijn, zegt genoeg. Voor Mulder is het een simpelweg een kwestie van goed ondernemerschap. ,,Op school is het zo dat je met gemiddeld presteren over gaat. Als ondernemer moet je bovengemiddeld presteren, wil je overblijven." Klagen over prijzen, de markt en andere omstandigheden ligt de melkveehouder niet. ,,Overleven heb je zelf in de hand. De bank begint altijd bij de onderste helft te zagen. Als je de zaken goed op orde hebt en vooruit kijkt, boek je resultaten. Je moet als ondernemer altijd net even slimmer wezen dan de anderen."

Gemeenten
Mulder besloot al in februari 2009 om de boogstal te kopen, maar moest toen nog de goedkeuring van de gemeente Opsterland zien te krijgen. ,,De wethouder was enthousiast, en ook Hûs en Hiem waren te spreken over het ontwerp." Anders dan bijvoorbeeld in Duitsland wordt de boogstal netjes ingepast. Zo wordt de voorgevel opgemetseld en komen er koeienruitjes in om het beeld van de boerderij ernaast voort te zetten. ,,Maar dat wilden we zelf ook. Je kijkt er toch elke dag tegenaan", zegt Jacqueline Mulder. Niet elke gemeente is zo meewerkend als Opsterland. ,,Heerenveen begint een kilometer verderop. Daar mag het niet." Aan die houding ligt vooral onbekendheid ten grondslag, denkt Mulder. ,,Het is ook te mooi om te geloven. Het is goedkoper, duurzamer en de koeien hebben meer comfort. Maar als het hier eenmaal staat, kunnen ze er niet meer omheen." Het is ook de bedoeling dat de boogstal in Lippenhuizen showmodel wordt voor Simmer Housing, dat de introductie van de boogstal in Nederland voor zijn rekening neemt. ,,Wij maken het hier perfect af, en laat ze dan maar alle beleidsmakers hiernaartoe brengen. Als die dan nog volhouden dat het niet kan, dan betekent dat in feite dat ze de sector dwingen om onnodig duur en ingewikkeld te bouwen. Bij Hûs en Hiem zeiden ze letterlijk: 'waarom is dit er niet allang?' Maar ook de universiteit van Wageningen is er nu pas mee bezig." Mulder kan er de humor wel van inzien dat hij ze te snel af was. ,,Net even slimmer wezen, hè."

bron: Friesch Dagblad
auteur: Erik Betten

  • Datum: 22-05-2010
  • Auteur: simmerhousing

Terug