Eerste Friese boogstal komt in Lippenhuizen

Artikel Leeuwarder Courant vrijdag 16 oktober 2009FleXhal Lippenhuizen

 

 

 

 

 

 

 

 
Eerste Friese boogstal komt in Lippenhuizen

Leeuwarden - Een eerste boogstal van Friesland komt in Lippenhuizen. Gisteren keurde welstandscommissie Hûs en Hiem het ontwerp van melkveehouder Gjalt en zijn vrouw Jacqueline Mulder goed. Als de gemeente formeel toestemming geeft, kan de stal er in juni staan.
Een boogstal bestaat uit een aantal bogen, waarover een doek wordt gespannen. Doordat het doek van Mulder's stal donker is, zal het geen licht doorlaten. Het lichtontwerp is volgens de boer ook bijzonder: slechts vier ledlampen zijn straks nodig om de stal van 54 meter lang en 25 meter breed helemaal te verlichten. Door de lampen omhoog te richten weerkaatst het licht tegen het doek en verlicht zo de hele stal. Mulder koos om drie redenen voor een boogstal: ,,ik wil niks toegeven op het welzijn van mijn koeien". Volgens hem zijn koeien in de loop der jaren langer geworden en dus is een bredere stal gewenst. ,,Bovendien is een boogstal goedkoper en toch net zo duurzaam. Daarnaast past dit ontwerp bij onze boerderij uit 1893", verklaarde Mulder tegenover de commissie. De stal gaat gebruikt worden voor zeventig koeien.
Er staan in Friesland op dit moment wel een aantal stallen die met doek bekleed zijn, maar dit wordt volgens Hûs en Hiem de eerste officiële boogstal in de provincie.

  • Datum: 11-11-2009
  • Auteur: simmerhousing

Terug